شیر برنج خامه ای ( به انگلیسی : Rice Pudding ) یک صبحانه مقوی برای تمام افراد خانواده است. شیر برنج یکی از خوراکی های مفید و مقوی برای وعده غذایی در ماه های سرد سال است که نیاز بدن را به مواد لبنی کاملا تامین می کند.
درست کردن شیر برنج خامه ای
جدول ارزش غذایی شیر برنج
کالری142
چربی 2.1 گرم 3٪
چربی اشباع شده 1.2 گرم 6٪
چربی روان 0.1 گرم
کلسترول 7.7 میلی گرم 2٪
سدیم 139.5 میلی گرم 5٪
پتاسیم 166.4 میلی گرم 4٪
کربوهیدرات 27 گرم 9٪
فیبر 0.1 گرم 0٪
پروتئین 4.2 گرم 8٪
ویتامین A 4٪
ویتامین C 1٪
کلسیم 13٪
آهن 2٪
ویتامین D 10٪
ویتامین B-6 0٪
ویتامین B-12 5٪
منیزیم 4٪
مواد لازم برای پختن شیر برنج
- برنج نیم دانه معطر 1 لیوان ( 300 گرم )
- شیر 2 لیتر
- شکر 2 قاشق غذا خوری
- گلاب 1/2 پیمانه
- خلال بادام 50 گرم
- خامه صبحانه 200 گرم
- نمک به میزان دلخواه
روش پخت شیر برنج خامه ای
برنج را پاک کرده خوب بشویید و حداقل سه ساعت در آب خیس كنید تا برنج هنگام پخت خوب له شود و لعاب بیشتری بیندازد.
سپس برنج را در آبكش ریخته و آب آن را دور بریزید. برنج را با سه لیوان آب در یک قابلمه نسبتا بزرگ روی شعله بگذارید. وقتی بجوش آمد شعله را ملایم کنید و حدود 1 ساعت زمان بدهید تا برنج له شود. سپس شیر را اضافه كرده و خوب بهم بزنید و شعله را كم كنید تا شیر برنج بپزد و كاملاً لعابدار شود.
بعد شكر را بیفزایید و هم بزنید تا كاملاً در مواد حل شود. می توان شكر را اضافه نكرد و شیر برنج را با شیرینی های دیگری مانند شیره انگور، عسل و مربای گل به سلیقه تان سرو كنید.
در واقع، این مورد بستگی به ذائقه شما دارد. می توانید چند عدد هل را داخل یك تنظیف ( پارچه صافی ) بریزید و دور آن را با نخ ببندید. این بسته هل را درون ظرف بیندازید تا شیر برنج طعم و عطر هل بگیرد. استفاده از این روش سبب می شود رنگ شیر برنج تغییر نكند.
سپس بسته هل را از شیر برنج در بیاورید و در این مرحله، گلاب را بریزید و بعد از یكی دو جوش، نیمی از خلال بادام را نیز داخل شیر برنج بریزید تا كمی نرم شود. در آخر، خامه را به شیر برنج اضافه كنید و بهم بزنید و آن را در ظرف مخصوص سرو بكشید و روی آن را با خلال پسته و بادام تزیین كنید.
نکته آشپزی:
غلظت شیر برنج در آخر پخت و قبل از سرو باید مثل حلیم باشد. پس دقت کنید که شیر برنج را زودتر از موعد از سر شعله بر ندارید.
در هنگام پخت چند بار شیر برنج را هم بزنید که ته نگیرد.